Veelgestelde vragen

Welkom op de Travel Clinic Oost veelgestelde vragen pagina. We begrijpen dat reizen en vaccinaties vragen en zorgen met zich mee kunnen brengen. Daarom hebben we bij Travel Clinic Oost een lijst met veelgestelde vragen samengesteld om u duidelijke antwoorden te geven en gemoedsrust te bieden. Of u nu voorbereidingen treft voor een avontuurlijke reis naar exotische bestemmingen of simpelweg uw reisvaccinaties wilt controleren, ons doel is om al uw vragen te beantwoorden en u te ondersteunen bij het plannen van een veilige en gezonde reis. Blader door onze FAQ’s voor essentiële informatie over vaccinaties, gezondheidsadvies en meer.

Aanbevolen en verplichte vaccinatie, wat is het verschil?

Wanneer een vaccinatie wordt aanbevolen, betekent dit dat het verstandig is om je te laten vaccineren. De vaccinatie beschermt je tegen de risico’s van een infectieziekte. Het woord ‘aanbevolen’ doet misschien vermoeden dat het niet nodig is en dat de risico’s laag zijn, maar aanbevolen vaccinaties zijn minstens zo belangrijk als verplichte vaccinaties. ‘Verplichte’ vaccinaties zijn vaccinaties die nodig zijn om een land binnen te komen. Voor sommige landen moet je bewijs aanleveren dat je gevaccineerd bent tegen een bepaalde infectieziekte. Een voorbeeld hiervan is het gele koorts vaccin.

Vaccinatieboekje kwijt, wat nu?

U bent uw gele vaccinatieboekje kwijt, gelukkig staan alle door ons gegeven vaccinaties en andere relevante gegevens verwerkt in uw elektronische cliëntendossier in onze beveiligde omgeving. Indien gewenst kunnen wij een duplicaat boekje voor u aanmaken. Zie hiervoor onze tarieven.

Kan ik gevaccineerd worden tijdens mijn zwangerschap?

Het is belangrijk om je goed af te vragen of je een reis naar de (sub)tropen moet willen maken als je zwanger bent. Veel ziektes kunnen tijdens de zwangerschap een ernstiger verloop hebben. Dit geldt zeker voor malaria. Malaria geeft ook een verhoogde kans op een miskraam. Overleg met je zorgverlener de risico’s en voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Ook als je van plan bent om zwanger te worden, is het belangrijk dit te melden bij je zorgverlener. Niet alle vaccinaties en malariatabletten kunnen tijdens de zwangerschap gegeven worden. Download de informatiefolder ”Zwanger en reizen” van het LCR voor meer informatie.

Kunnen kinderen en baby’s veilig worden gevaccineerd?

Kinderen vanaf 1 jaar kunnen veilig worden gevaccineerd tegen onder andere hepatitis A en B. Voor hepatitis A, hepatitis B en het combinatie vaccin tegen hepatitis A en B zijn er speciale kindervaccins. Kinderen jonger dan 1 jaar kunnen nog niet alle vaccinaties krijgen, soms zijn echter juist extra vaccinaties nodig aangezien juist jonge kinderen extra vatbaar kunnen zijn voor bepaalde infectieziektes. Download de informatiefolder ”Kinderen en reizen” van het LCR voor meer informatie.

Mijn kind krijgt toch al vaccinaties via het Rijks Vaccinatie Programma (RVP)?

Door middel van het RVP worden kinderen beschermd tegen infectieziekten die in Nederland voorkomen. Het kan zijn dat je met je kind op vakantie wil gaan naar een land waar andere infectieziekten voorkomen dan in Nederland. Tegen deze infectieziekten is je kind dan niet beschermd. Aanvullend vaccineren kan dus nodig zijn.

Mag mijn kind malariatabletten gebruiken?

Malaria kan ernstiger verlopen bij kinderen, waardoor bescherming tegen malaria extra belangrijk is. Voor kinderen bestaan aangepaste doseringen. Tijdens een afspraak zal er gekeken worden of, en zo ja welke malariatabletten jouw kind(eren) het beste kunnen gebruiken.

Wanneer moet ik me laten vaccineren?

Wacht niet te lang met het maken van een afspraak voor een reisadvies. Vooral de periodes voor de schoolvakanties zijn druk. Als je een reis gaat maken die korter duurt dan 3 maanden, maak dan 6 à 8 weken voor vertrek een afspraak. Zo kun je de vaccinaties die nodig zijn, of de malariatabletten, op tijd ontvangen. Ga je een reis maken die langer duurt dan 3 maanden, dan kun je beter 3 maanden voor vertrek een afspraak maken.

Ik heb een last minute geboekt, kan ik nog gevaccineerd worden?

Jazeker, sommige vaccinaties kunnen nog tot vlak voor vertrek worden gegeven. Ook kun je vaak nog kort voor de reis starten met malariatabletten. Maak dus altijd een afspraak voor een persoonlijk reisadvies.

Ik heb een bepaalde ziekte al eens gehad. Moet ik dan toch gevaccineerd worden?

Het hangt ervan af welke ziekte je hebt gehad. Van bijvoorbeeld hepatitis A (geelzucht) is bekend dat wanneer je het eenmaal hebt gehad je voldoende antistoffen zou moeten hebben aangemaakt om er de rest van je leven tegen beschermd te zijn. Overleg dit met je zorgverlener. Eventueel kan er bloedonderzoek worden gedaan om zeker te weten of je de ziekte hebt gehad.

Kan ik gevaccineerd worden als ik me grieperig voel?

Als je koorts hebt (temperatuur >38 graden), kun je de vaccinatie beter even uitstellen. Een verkoudheid kan geen kwaad.

Wat is de beschermingsduur van vaccinaties?

De beschermingsduur van vaccinaties verschilt per type vaccin. Voor sommige vaccinaties is ook een herhaalvaccin nodig. Dit is noodzakelijk voor langdurige bescherming. Hier vindt u de algemene beschermingsduur per vaccinatie.

De beschermingsduur van een vaccin kan afwijken als u een bijzondere reiziger bent. U bent een bijzondere reiziger als u bijvoorbeeld een verminderde afweer heeft of zwanger bent. Bij het LCR vindt u meer informatie voor bijzondere reizigers.

Doet vaccineren pijn?

Een vaccinatie is niet helemaal pijnloos. Meestal is het niet de prik die je voelt, maar de vloeistof van het vaccin. Deze vloeistof kan een wat drukkend/branderig gevoel geven. De meeste mensen vinden de pijn erg meevallen.

Krijg ik achteraf last van de vaccinatie?

Alle vaccinaties kunnen bijwerkingen hebben. In het algemeen is pijn rond de plaats van de injectie te verwachten. Dit kan enige uren tot 1 à 2 dagen aanhouden. Bij bepaalde vaccinaties kun je je na een aantal dagen niet zo lekker voelen. Je moet dan denken aan griepachtige verschijnselen zoals koorts, hoofdpijn of spierpijn. Ernstige of langer aanhoudende klachten zijn echter zeldzaam. Ook malariapillen kunnen bijwerkingen geven. Mochten de bijwerkingen lang aanhouden, neem dan contact op met je zorgverlener.

Ik heb prikangst. Kan ik in plaats van injecties ook pillen krijgen?

Helaas kunnen de  vaccinaties niet vervangen kunnen worden door pillen. We hebben een speciale pagina met meer informatie voor mensen met prikangst.

Ik ben bang om flauw te vallen tijdens het vaccineren, wat kan ik doen?

Als je al vaker flauw bent gevallen, geef dit dan aan tijdens de afspraak. De verpleegkundige kan daar dan rekening mee houden. Zo is het ook mogelijk om liggend gevaccineerd te worden wat vaak het verschil maakt. Zorg dat je iets gegeten hebt voordat je gevaccineerd wordt. Angst in combinatie met een lege maag kan er ook toe leiden dat je flauwvalt.

Bent u ziek geworden na uw reis?

Neem dan direct contact op met uw huisarts. Voor tropen gerelateerde vragen kan de huisarts altijd overleggen met de dienstdoende internist-infectioloog van ziekenhuis Rijnstate of uw eigen ziekenhuis.

Welke vaccinaties heb ik nodig voor mijn reis?

Een advies is altijd afhankelijk van meerdere factoren zoals leeftijd, eerdere vaccinaties, gezondheidstoestand, aard en duur van de reis. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) kunt u het algemene advies per land vinden.
Als u een advies op maat wilt dan adviseren wij u een afspraak op ons spreekuur te maken (eerst een telefonisch consult is ook mogelijk). Samen met de reizigersverpleegkundige bekijkt u welke vaccinaties u nodig heeft en indien van toepassing verzorgen wij meteen de vaccinaties en het recept voor malariatabletten en/of tabletten tegen hoogteziekte.

Is het mogelijk om gelijk te vaccineren tijdens de afspraak?

Ja, dat is zeker mogelijk. Tijdens het consult geeft de verpleegkundige u reisadviezen afgestemd op uw reis. Als hieruit naar voren komt dat er vaccinaties verplicht of aanbevolen zijn, kunt u deze vaccinaties direct krijgen. Soms is er nog een vervolgafspraak nodig. Deze kunt u gelijk met de verpleegkundige inplannen.

Kan ik ook voor iemand anders een (malaria)recept krijgen?

Helaas kunt u alleen voor uzelf een (malaria)recept krijgen. Voor het uitschrijven van een (malaria)recept is een persoonlijke afspraak met een ingevuld intakeformulier nodig. Indien u al bij ons bekend bent, de nodige inentingen al heeft en er alleen een (malaria)recept nodig is, dan kunt u ervoor kiezen om een telefonisch consult in te plannen. Het recept wordt vervolgens per post naar u opgestuurd of kan worden opgehaald op een van de locaties die open is.

Wat is het verschil tussen jullie en de GGD?

Er zit geen verschil tussen onze werkzaamheden en de werkzaamheden van de GGD met betrekking tot reizigersadvisering en vaccinaties. Beiden geven we reizigers gezondheidsadvies op maat en de daarbij aanbevolen of verplichte vaccinaties voor hun reis. De GGD is voor veel mensen veelal een bekendere naam dan een Travel Clinic. Travel Clinic Oost heeft al meer dan 20 jaar ervaring in het adviseren van reizigers. Daarnaast bieden wij ook andere diensten zoals medische (duik)keuringen en fit to fly verklaringen. Wij hebben in tegenstelling tot de GGD geen lange wachtlijsten, je kunt vaak dezelfde week nog terecht op ons spreekuur. Klanten zijn erg tevreden met onze dienstverlening, bekijk hier onze klanttevredenheid

Net als de GGD zijn wij aangesloten bij het LCR en een erkend Gele Koorts centrum. Bij ons werken gecertificeerde reizigersverpleegkundigen en artsen. Een aantal internist-infectiologen van ziekenhuis Rijnstate zijn betrokken bij vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost, waardoor wij ook veel ervaring hebben in advisering van mensen met een medische achtergrond of ziektebeeld zoals bijvoorbeeld diabetes, reuma, HIV of de ziekte van Crohn. 

Er zijn, net als bij de GGD, kosten verbonden aan onze diensten. Vanuit sommige aanvullende verzekeringen kom je in aanmerking voor een vergoeding. Check hiervoor je polis.