Veelgestelde Vragen

Aanbevolen/verplichte vaccinatie – wat is het verschil?

Wanneer een vaccinatie wordt aanbevolen, betekent dit dat het verstandig is om je in te laten vaccineren. De vaccinatie beschermt je tegen de risico’s van een infectieziekte. Het woord ‘aanbevolen’ doet misschien vermoeden dat het niet nodig is en dat de risico’s laag zijn, maar aanbevolen vaccinaties zijn minstens zo belangrijk als verplichte vaccinaties. ‘Verplichte’ vaccinaties zijn vaccinaties die nodig zijn om een land binnen te komen. Je moet bewijs leveren dat je gevaccineerd bent tegen een bepaalde infectieziekte. Een voorbeeld hiervan is het gele koorts vaccin.

Ik ga naar een populaire vakantiebestemming dicht bij huis, loop ik risico?

Moet ik me dan toch laten vaccineren? Ook op sommige populaire vakantiebestemmingen dicht bij huis kun je infectieziekten oplopen. Zoals Turkije, Bulgarije, Egypte of Marokko. Zelfs bij een verblijf in een luxe resort. Wij raden je aan om 6 tot 8 weken voor vertrek te controleren of vaccinatie(s) voor jouw vakantiebestemming worden aanbevolen. Mocht dat het geval zijn, dan is het verstandig om een afspraak te maken voor een gezond op reis advies.

Vaccinatieboekje kwijt, wat nu?

Alle door ons gegeven vaccinaties en andere relevante gegevens staan verwerkt in uw elektronische cliëntendossier in de beveiligde omgeving van de TCO. Indien gewenst kunnen wij een duplicaat boekje voor u aanmaken.

Kan ik gevaccineerd worden tijdens mijn zwangerschap?

Het is belangrijk om je goed af te vragen of je een reis naar de tropen/subtropen moet willen maken als je zwanger bent. Veel ziektes kunnen tijdens de zwangerschap een ernstiger verloop hebben. Dit geldt zeker voor malaria. Malaria geeft ook een verhoogde kans op een miskraam. Overleg met je zorgverlener de risico’s en voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Ook als je van plan bent om zwanger te worden, is het belangrijk dit te melden bij je zorgverlener. Niet alle vaccinaties en malariatabletten kunnen tijdens de zwangerschap gegeven worden. Download de informatiefolder ”Zwanger en reizen” van het LCR  voor meer informatie via deze link.

Kunnen kinderen en baby’s veilig worden gevaccineerd?

Kinderen vanaf 1 jaar kunnen veilig worden gevaccineerd tegen onder andere hepatitis A en B. Voor hepatitis A, hepatitis B en het combinatie vaccin tegen hepatitis A en B zijn er speciale kindervaccins. Kinderen jonger dan 1 jaar kunnen nog niet alle vaccinaties krijgen, soms zijn echter juist extra vaccinaties nodig aangezien juist jonge kinderen extra vatbaar kunnen zijn. Download de informatiefolder ”Kinderen en reizen” van het LCR  voor meer informatie via deze link.

Mijn kind krijgt toch al vaccinaties via het Rijks Vaccinatie Programma (RVP)?

Door middel van het RVP worden kinderen beschermd tegen infectieziekten die in Nederland voorkomen. Het kan zijn dat je met je kind op vakantie wilt gaan naar een land waar andere infectieziekten voorkomen dan in Nederland. Tegen deze infectieziekten is je kind niet automatisch beschermd. Aanvullende vaccinatie kan dus nodig zijn.

Mag mijn kind malariatabletten gebruiken?

Malaria kan ernstiger verlopen bij kinderen, waardoor bescherming tegen malaria extra belangrijk is. Voor kinderen bestaan aangepaste doseringen en toedieningswijzen. Tijdens een afspraak zal er gekeken worden of, en zo ja welke malariatabletten jouw kind(eren) het beste kunnen gebruiken.

Wanneer moet ik me laten vaccineren?

Wacht niet te lang met het maken van een afspraak voor een reisadvies. Vooral de periodes voor de schoolvakanties zijn druk. Als je een reis gaat maken die korter duurt dan 3 maanden, maak dan 6 à 8 weken voor vertrek een afspraak. Zo kun je de vaccinaties die nodig zijn, of de malariatabletten, op tijd ontvangen. Ga je een reis maken die langer duurt dan 3 maanden, dan kun je beter 3 maanden voor vertrek een afspraak maken.

Ik heb een last minute geboekt, kan ik nog gevaccineerd worden?

Jazeker, sommige vaccinaties kunnen nog tot vlak voor vertrek worden gegeven. Ook kun je vaak nog kort voor de reis starten met malariatabletten. Maak dus altijd een afspraak voor een gezond op reis advies.

Ik heb een bepaalde ziekte al eens gehad. Moet ik dan toch gevaccineerd worden?

Het hangt ervan af welke ziekte je hebt gehad. Van hepatitis A (geelzucht) bijvoorbeeld is bekend dat wanneer je het eenmaal hebt gehad je voldoende antistoffen zou moeten hebben aangemaakt om er de rest van je leven tegen beschermd te zijn. Overleg dit met je zorgverlener. Eventueel kan er bloedonderzoek worden gedaan om zeker te weten of je de ziekte hebt gehad.

Kan ik gevaccineerd worden als ik me grieperig voel?

Als je hoge koorts hebt, kun je de vaccinatie beter even uitstellen. Een kleine verkoudheid kan geen kwaad.

Wat is de beschermingsduur van vaccinaties?

De beschermingsduur van vaccinaties verschilt per type vaccin. Voor sommige vaccinaties is ook een herhaalvaccin nodig. Dit is noodzakelijk voor langdurige bescherming. Kijk op beschermingsduur vaccins voor specifieke informatie per vaccinatie.

Doet vaccineren pijn?

Een vaccinatie is niet helemaal pijnloos. Meestal is het niet de prik die je voelt, maar de vloeistof van het vaccin. Deze vloeistof kan een wat branderig gevoel geven. De meeste mensen vinden de pijn erg meevallen.

Krijg ik achteraf last van de vaccinatie?

Alle vaccinaties kunnen bijwerkingen hebben. In het algemeen is pijn rond de plaats van de injectie te verwachten. Dit kan enige uren tot 1 à 2 dagen aanhouden. Bij bepaalde vaccinaties kun je je de volgende dag niet zo lekker voelen. Je moet dan denken aan griepachtige verschijnselen zoals koorts, hoofdpijn of spierpijn. Ernstige of langer aanhoudende klachten zijn echter zeldzaam. Ook malariapillen kunnen bijwerkingen geven. Mochten de bijwerkingen lang aanhouden, neem dan contact op met je zorgverlener.

Ik heb prikangst. Kan ik in plaats van injecties ook pillen krijgen?

De vaccinaties zijn injecties die niet vervangen kunnen worden door pillen. Voor meer informatie over prikangst, klik hier.

Ik ben bang om flauw te vallen tijdens het vaccineren.

Als je al vaker flauw bent gevallen, geef dit dan aan tijdens de afspraak. De verpleegkundige kan daar dan rekening mee houden. Zo is het ook mogelijk om liggend gevaccineerd te worden wat vaak het verschil maakt. Zorg dat je iets gegeten hebt voordat je gevaccineerd wordt. Angst in combinatie met een lege maag kan ertoe leiden dat je flauwvalt.