Prikangst


Bang voor een prik? Dat is eigenlijk heel normaal en u bent zeker niet de enige. Veel mensen vinden het spannend om een prik te halen. Bij sommige mensen gaat het iets verder dan gezonde spanning, we spreken dan over prikangst.

Prikangst

Prikangst komt voor bij kinderen, maar zeker ook bij volwassenen. Prikangst betekent niets anders dan bang zijn voor een prik of naald. Het lichaam reageert ook op deze angst. Iemand kan gaan trillen, zweten of hyperventileren. Soms wordt iemand misselijk, duizelig, krijgt een vieze smaak in de mond of valt flauw.  

Wat kunt u zelf doen?

Als u last heeft van prikangst, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om uw angst te verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen. Of neem iets mee ter afleiding, bijvoorbeeld muziek of een telefoon met een filmpje. Ook mag u altijd iemand meenemen die u kan afleiden of ondersteunen. Ook goede communicatie met de verpleegkundige is hierbij heel belangrijk. Bespreek uw angst en vraag om extra ondersteuning of een rustige omgeving als dat nodig is. U kunt ook vragen om de naald niet te zien of om de procedure stap voor stap uitgelegd te krijgen.

Wat kunnen onze medewerkers voor u betekenen?

Onze medewerkers hebben veel ervaring met het prikken van mensen met prikangst. Het kan zijn dat u voor een verre reis meerdere vaccinaties nodig hebt. Het is fijn als dat met tijd en aandacht kan gebeuren. Klik hier om ons te laten weten dat u last heeft van prikangst. Wij bellen u en we bespreken samen wat we kunnen doen om de prik te laten lukken. Ook kunt u via het intakeformulier dat u altijd ontvangt vóór een afspraak aangeven dat u prikangst heeft en wat we voor u kunnen doen om het makkelijker te maken. Wij helpen graag!