Voeding & Hygiëne

In verschillende landen is de hygiëne vaak minder dan wij gewend zijn. U kunt dan worden blootgesteld aan bacteriën waartegen u geen afweer heeft. U kunt zelf naast vaccinaties die worden aanbevolen voor uw reis ook maatregelen treffen met betrekking tot voeding & hygiëne om infectieziekten te voorkomen.

Voeding

Voedsel dat met onverhit kraanwater is bereid, dient u zoveel mogelijk te mijden omdat dit regelmatig diarree en ziektes kan veroorzaken. Rauwkost, salades en schepijs zijn hiervan een goed voorbeeld. Let er op dat voedsel goed gekookt of doorbakken is, denk hierbij speciaal aan vlees en visproducten. Rauwkost en salades zijn vaak onbetrouwbaar omdat het met kraanwater is gewassen. Eet alleen fruit of groente die goed gekookt zijn of die u zelf heeft gewassen of geschild.

Drinken

Het nuttigen van kraanwater is in de meeste tropische landen sterk af te raden, ook al kan de lokale bevolking dit water vaak wel zonder problemen drinken. Ons lichaam is gewend aan een hygiënische omgeving. Kraanwater bevat in tropische landen bacteriën waar wij nog nooit aan blootgesteld zijn. Hierdoor kan een ernstige infectie ontstaan, gepaard gaande met diarree. Drink gebotteld mineraalwater of zorg dat het water op zijn minst goed doorgekookt is en drink frisdrank zonder ijsklontjes.
Het is in een warm land belangrijk om voldoende te drinken omdat men hier meer vocht verliest dan normaal.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree is de meest voorkomende ziekte bij reizigers. Meestal gaat dit vanzelf over. Er is sprake van reizigersdiarree bij meer dan 3x per 24 uur (water)dunne ontlasting met daarbij klachten als misselijkheid, braken, buikkrampen en koorts tijdens of na een reis. Besmet voedsel of drinkwater zijn vrijwel altijd de oorzaak. Het grootste gevaar is uitdroging. U kunt hiervoor ORS gebruiken en soms kan het prettig zijn een diarreeremmer in te nemen. In bijzondere gevallen kunnen wij reizigers antibiotica (azitromycine of ciprofloxacine) voorschrijven, als dit voor u van toepassing is dan zal de reizigersverpleegkundige dit tijdens het reisconsult met u bespreken.

Persoonlijke hygiëne

Uw lichaam kan tijdens uw reis blootgesteld worden aan planten, dieren en dingen die u in Nederland niet tegen zult komen. Loop nooit op blote voeten of door lang gras. Probeer zo veel mogelijk bedekkende kleding te dragen en niet te zwemmen in stilstaand of langzaam stromend water. Was uw handen voor het eten en na toiletgebruik.

Tropische infectieziekten

Er is een aantal infectieziekten die veel voorkomen onder reizigers. Om deze ziekten te voorkomen is het van belang dat u goed ingelicht bent over de grootste risico’s van uw reisbestemming. Tevens is het van belang om vaccinaties en eventuele malariaprofylaxe te ontvangen om de grootste en gevaarlijkste risico’s uit te schakelen. Kom hiervoor bij ons langs voor een reisconsult en u krijgt advies op maat.

Zie ook de onderstaande informatievideo van Sanofi Pasteur: