Advies per land

Gaat u binnenkort op reis? Op deze pagina geven wij algemene informatie over welke vaccinaties u nodig heeft voor uw reis.

Wij zijn er om u advies op maat te geven met betrekking tot het land van bestemming zodat u gezond op reis kan gaan en gezond weer terug kan komen. Wij geven reisadvies aan gezonde reizigers, maar beschikken ook over expertise om reisadvies te geven aan reizigers met bijvoorbeeld een medische voorgeschiedenis.

Advies per land

Voor bepaalde landen zijn er vaccinaties die verplicht zijn. Ook zijn er voor veel landen vaccinaties die worden aanbevolen. Welke vaccinaties u nodig heeft, hangt van meerdere factoren af, zoals:

  • Leeftijd
  • Eerdere vaccinaties
  • Gezondheidstoestand
  • Aard van de reis
  • Duur van de reis

Via de onderstaande tool kunt u het algemene advies per land van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vinden.

Wat is uw reisbestemming?

Benodigde vaccinaties voor de meest voorkomende reisbestemmingen

De meest populaire verre vakantiebestemmingen onder Nederlanders zijn Thailand, Bali en Egypte.

Voor deze landen worden verschillende vaccinaties aanbevolen, zoals de DTP vaccinatie en hepatitis A vaccinatie. Afhankelijk van uw gezondheid en de aard van uw reis kunnen vaccinaties tegen bijvoorbeeld gele koorts, rabiës, hepatitis B en buiktyfus worden aanbevolen. Voor een persoonlijk advies op maat kunt u terecht op ons spreekuur.

Wist u dat ook voor bepaalde reisbestemmingen en vakanties binnen Europa vaccinaties worden aanbevolen? Denkt hierbij aan landen rond de Middellandse Zee en landen in Oost-Europa, hier kan hepatitis A (geelzucht) voorkomen. Als u langer dan vier weken gaat kamperen en/of wandelen in bepaalde natuurgebieden in Europa in het actieve tekenseizoen (april tot september) dan worden vaccinaties tegen tekenencefalitis (hersenontsteking door een virus) aanbevolen.

Verplichte vaccinaties

Sommige landen in Afrika en Zuid-Amerika hebben de gele koorts vaccinatie verplicht gesteld. Dit zijn bijvoorbeeld Oeganda, Congo, Ghana en Frans-Guyana. Als u reist naar een land waar de gele koorts vaccinatie verplicht is, moet u zich minimaal 10 dagen voor aankomst in dit land laten vaccineren. We zetten dan een officiële stempel in uw vaccinatieboekje. Voor de Hadj en Umrah is de meningokokken vaccinatie verplicht. Deze vaccinatie moet ook minimaal 10 dagen voor aankomst gezet zijn.

Advies op maat

Als u advies op maat wilt dan adviseren wij u een afspraak op ons spreekuur te maken. U kunt op een van onze locaties in Arnhem of Elst langskomen. Onze gecertificeerde reizigersverpleegkundigen bespreken met u welke vaccinaties u nodig heeft voor uw reis. De vaccinaties kunnen dan ook gelijk tijdens het consult gegeven worden. Indien van toepassing kan er ook een recept voor malariatabletten en/of hoogteziekte worden uitgeschreven.

Kosten

De kosten kunt u terug vinden op onze tarievenlijst. Het kan zijn dat het wordt vergoedt door uw zorgverzekering. Raadpleeg hiervoor uw zorgpolis of kijk op www.vaccinatievergoeding.nl