Hepatitis B

Wil je weten of hepatitis B voorkomt in het land waar jij naar toe reist? Bekijk dan het advies per land. Ben je van plan om binnenkort te reizen naar een land met een verhoogd risico op hepatitis B? Zorg ervoor dat je je laat informeren en adviseren door een reizigersverpleegkundige. Wij volgen in ons advies de richtlijnen van het Landelijke Cöordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Wat is hepatitis B

Hepatitis B is een ernstige virusinfectie die de lever aantast. Hepatitis B komt wereldwijd voor. Het hepatitis B-virus (HBV) wordt overgedragen via bloed, sperma, vaginale afscheiding of andere lichaamsvloeistoffen. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld onbeschermd seksueel contact, het delen van naalden of andere medische hulpmiddelen, of tijdens medische procedures in landen met onvoldoende hygiënestandaarden.

Symptomen van hepatitis B kunnen enkele weken tot maanden na infectie optreden en variëren van mild tot ernstig. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen)
  • Donkere urine en lichtgekleurde ontlasting
  • Koorts
  • Vermoeidheid en zwakte
  • Misselijkheid en braken
  • Buikpijn, vooral aan de rechterkant bovenin de buik

Hepatitis B kan acute symptomen veroorzaken, maar kan bij sommige mensen ook leiden tot een chronische infectie. Een chronische hepatitis B-infectie verhoogt het risico op levercirrose, leverfalen en leverkanker.

Hoe bescherm je jezelf?

  • Gebruik als je seks hebt altijd een condoom of beflapje (dat kan ook een opengeknipt condoom zijn). Neem altijd condooms mee uit Nederland.
  • Neem op reis geen piercings of tatoeages.
  • Vermijd het gebruik van voorwerpen waar mogelijk contact met bloed mee geweest is zoals gebruikte scheermesjes, tandenborstels of naalden.
  • Ga voordat je op reis gaat naar de tandarts. Heb je tijdens je reis een tandarts nodig? Probeer dat bezoek dan uit te stellen tot je weer naar je eigen tandarts kunt gaan.
  • Wees extra voorzichtig in het verkeer en bij activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen. Zo kun je een onnodige ziekenhuisopname voorkomen.
  • Probeer indien mogelijk het nemen van een injectie, infuus of bloedtransfusie te vermijden. Je kunt eventueel een tropen-EHBO-set meenemen (in je ruimbagage) waarin ook naalden zitten.

Voor sommige reizigers wordt vaccinatie aanbevolen. Het vaccin bestaat uit drie doses op maand 0, 1 en 6. Na het voltooien van de vaccinatieserie ben je levenslang beschermd tegen hepatitis B. In sommige gevallen kan het na het doorlopen van de vaccinatieserie nodig zijn om een bloedcontrole te doen, de reizigersverpleegkundige zal dit dan met je bespreken.

Beschermingsduur vaccinatie

De eerste vaccinatie beschermt een jaar.

De tweede vaccinatie wordt minimaal een half jaar na de eerste vaccinatie gegeven. Na de tweede vaccinatie ben je voor meer dan 30 jaar beschermd.

Bij sommige vaccinaties, zoals die voor hepatitis A en B, maakt het niet uit hoe lang je wacht tussen de verschillende prikken. Als je bijvoorbeeld een lange tijd wacht na de eerste prik voordat je de tweede haalt, hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen. Je lichaam herinnert zich namelijk de eerste vaccinatie nog en de tweede prik zal helpen om je afweer verder te versterken. Het is wel goed om je vaccinaties op tijd te halen, maar als je wat langer wacht is dat dus geen probleem.

Combinatievaccin tegen hepatitis A en B

Wist je dat je ook kunt kiezen voor een combinatievaccin tegen hepatitis A en B? Dit vaccin beschermt je niet alleen tegen hepatitis B, maar ook tegen hepatitis A – een ander virus dat de lever aantast. Hepatitis B wordt overgedragen via bloedcontact of onbeschermd seksueel contact en komt voor in vrijwel dezelfde risicogebieden als hepatitis A. Mensen die vaak reizen of voor langere tijd in risicogebieden verblijven kunnen baat hebben bij deze combinatievaccinatie. Het is dan wel belangrijk om tijdig een afspraak in te plannen, omdat er meerdere vaccinaties nodig zijn voor goede bescherming.

Het combinatievaccin tegen hepatitis A en B bestaat uit drie injecties op maand 0, 1 en 6. Na afronding van deze vaccinatieserie ben je levenslang beschermd tegen hepatitis B en voor minimaal 30 jaar tegen hepatitis A. Voor kinderen t/m 15 jaar zijn er twee vaccinaties nodig met minimaal zes maanden er tussen.

Bijwerkingen

Net als bij andere vaccinaties kunnen er milde bijwerkingen optreden. Deze zijn van korte duur. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. De reizigersverpleegkundige kan je informeren over de bijwerkingen.

Kosten

Voor een overzicht van de kosten van de hepatitis A-vaccinatie en het combinatievaccin tegen hepatitis A en B, kun je terecht op onze kostenpagina. Hier vind je actuele informatie over de prijzen en eventuele vergoedingen door zorgverzekeraars.

Maak vandaag nog een afspraak!

Bescherm jezelf tegen hepatitis B tijdens je reis. Maak vandaag nog een afspraak voor de vaccinatie bij vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost.