Hepatitis A

Wil je weten of hepatitis A voorkomt in het land waar jij naar toe reist? Bekijk dan het advies per land. Ben je van plan om binnenkort te reizen naar een land met een verhoogd risico op hepatitis A? Zorg ervoor dat je goed beschermd op reis gaat met de hepatitis A-vaccinatie. Wij volgen in ons advies de richtlijnen van het Landelijke Cöordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Wat is hepatitis A?

Het hepatitis A virus veroorzaakt een ontsteking in de lever. Hepatitis A is heel besmettelijk.  In Nederland komt hepatitis A nauwelijks voor. Dit geldt ook voor de rest van West-Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Het komt vooral voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en slechte hygiënische omstandigheden zoals Azië, Afrika, Zuid-Amerika. Ook komt dit virus nog veel voor in landen in het Middellandse Zeegebied (vooral Egypte en Turkije).

Besmetting vindt vooral plaats door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting waarin het virus zit of door direct contact met een besmet persoon. De tijd tussen besmetting met het virus en het krijgen van klachten is twee tot zeven weken. Als je besmet bent geraakt, heb je in het begin meestal geen of weinig klachten. Bij jonge kinderen verloopt hepatitis A vaak milder dan bij volwassenen, maar zij kunnen toch anderen besmetten zonder zelf veel symptomen te vertonen. Daarom is het belangrijk om ook kinderen te vaccineren als zij naar risicogebieden reizen. De klachten duren meestal niet langer dan zes weken, maar het herstel kan maanden duren. Klachten die na verloop van tijd kunnen ontstaan zijn:

  • misselijkheid
  • moeheid
  • weinig zin in eten
  • koorts
  • een gevoel van griep
  • pijn boven in de buik aan de rechterkant
  • jeuk
  • geelzucht

Hoe bescherm je jezelf?

Goede hygiëne is belangrijk in het voorkomen van hepatitis A. Daarnaast bestaan er effectieve vaccinaties tegen hepatitis A. Dit is een serie van twee vaccinaties.

De hepatitis A-vaccinatie is geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar.

Beschermingsduur vaccinatie

De eerste vaccinatie beschermt een jaar.

De tweede vaccinatie wordt minimaal een half jaar na de eerste vaccinatie gegeven. Na de tweede vaccinatie ben je voor meer dan 30 jaar beschermd.

Bij sommige vaccinaties, zoals die voor hepatitis A en B, maakt het niet uit hoe lang je wacht tussen de verschillende prikken. Als je bijvoorbeeld een lange tijd wacht na de eerste prik voordat je de tweede haalt, hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen. Je lichaam herinnert zich namelijk de eerste vaccinatie nog en de tweede prik zal helpen om je afweer verder te versterken. Het is wel goed om je vaccinaties op tijd te halen, maar als je wat langer wacht is dat dus geen probleem.

hepatitis A reisvaccinatie, folder gezond op reis

Combinatievaccin tegen hepatitis A en B

Wist je dat je ook kunt kiezen voor een combinatievaccin tegen hepatitis A en B? Dit vaccin beschermt je niet alleen tegen hepatitis A, maar ook tegen hepatitis B – een ander virus dat de lever aantast. Hepatitis B wordt overgedragen via bloedcontact of onbeschermd seksueel contact en komt voor in vrijwel dezelfde risicogebieden als hepatitis A. Mensen die vaak reizen of voor langere tijd in risicogebieden verblijven kunnen baat hebben bij deze combinatievaccinatie. Het is dan wel belangrijk om tijdig een afspraak in te plannen, omdat er meerdere vaccinaties nodig zijn voor goede bescherming.

Het combinatievaccin tegen hepatitis A en B bestaat uit drie injecties op maand 0, 1 en 6. Na afronding van deze vaccinatieserie ben je levenslang beschermd tegen hepatitis B en voor minimaal 30 jaar tegen hepatitis A. Voor kinderen t/m 15 jaar zijn er twee vaccinaties nodig met minimaal zes maanden er tussen.

Bijwerkingen

Net als bij andere vaccinaties kunnen er na vaccineren tegen hepatitis A bijwerkingen optreden. Meestal zijn deze mild en van korte duur. Onze reizigersverpleegkundigen kunnen je informeren over deze bijwerkingen.

Kosten

Voor een overzicht van de kosten van de hepatitis A-vaccinatie en het combinatievaccin tegen hepatitis A en B, kun je terecht op onze kostenpagina. Hier vind je ook meer informatie over de eventuele vergoedingen door zorgverzekeraars.

Maak vandaag nog een afspraak!

Bescherm jezelf tegen hepatitis A tijdens je reis. Maak vandaag nog een afspraak voor de vaccinatie bij ons vaccinatiecentrum.

Vragen?