Dengue

Wat is dengue?

Dengue, ook wel bekend als knokkelkoorts, is een virusinfectie die wordt overgedragen door muggen die vooral overdag actief zijn. Symptomen van dengue kunnen variëren van milde griepachtige klachten tot ernstige complicaties die zoals hoge koorts, ernstige hoofdpijn, pijn achter de ogen, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag en bloedingen. Bij ernstige dengue kan de ziekte levensbedreigend zijn. Meestal worden mensen 4 tot 7 dagen na de beet van een geïnfecteerde mug ziek. Jaarlijks worden er ongeveer 90 miljoen mensen ziek van dengue, waaronder 500.000 gevallen van ernstige dengue.

Er zijn 4 verschillende types van het virus die dengue kunnen veroorzaken bij mensen. Nadat iemand dengue heeft doorgemaakt beschermt het hen levenslang tegen het type dat de infectie heeft veroorzaakt. Het beschermt ongeveer een jaar tegen de andere 3 types. Als iemand daarna wordt geïnfecteerd met een ander type, is de kans groter dat zij ernstige dengue ontwikkelen. Als ze voor de derde of vierde keer worden geïnfecteerd, verloopt de ziekte meestal mild of zonder symptomen.

Waar komt het voor?

Dengue komt vooral voor in (sub)tropische gebieden in Afrika, Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid Amerika en het Caribisch gebied. Recent, in maart en april ’24, zijn er dengue uitbraken gerapporteerd in Brazilië en Curaçao.

Wat kun je eraan doen?

Er is momenteel geen specifieke behandeling voor dengue. Goede medische zorg kan het risico op ernstig verloop verminderen. Het is belangrijk om bij klachten die kunnen wijzen op dengue medische hulp te zoeken. Als je in het buitenland bent kun je hiervoor contact opnemen met je zorg- of reisverzekering.

Preventie maatregelen om muggenbeten te voorkomen zijn belangrijk, denk hierbij aan:

  • Het dragen van bedekkende kleding
  • Gebruiken van een muggenwerendmiddel op de huid
  • Vermijden van plaatsen met stilstaand water
  • Je kinderen (en jezelf) tijdens rustmomenten overdag te beschermen met een klamboe

Als je reist naar een gebied waar ook malaria voorkomt is bescherming in de avond en nacht ook nodig.

Vaccinatie tegen dengue (Qdenga)

Sinds april 2023 is er een vaccin op de markt tegen dengue, namelijk Qdenga. Vaccinatie tegen dengue bestaat uit twee vaccinaties met een tussentijd van drie maanden die gegeven moeten zijn vóór de reis. Het is daarom belangrijk om op tijd een afspraak te maken. Het vaccin biedt ongeveer 80% bescherming tegen symptomen van dengue-infectie en 95% bescherming tegen ziekenhuisopname in het eerste jaar na vaccinatie. Omdat het vaccin relatief nieuw is, is er nog weinig bekend over langdurige bescherming.

Voor wie?

Het vaccin wordt geadviseerd aan mensen die langer dan één jaar geleden dengue hebben doorgemaakt en twee vaccinaties kunnen ontvangen voor vertrek. Het vaccin kan ook gegeven worden aan mensen die langer dan 4 weken reizen naar gebieden waar dengue voorkomt of bij mensen die frequent korter reizen naar deze gebieden.

Het vaccin wordt niet gegeven aan kinderen onder de 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met een afweerstoornis. Mensen die korter dan een jaar geleden dengue hebben doorgemaakt kunnen ook niet gevaccineerd worden.

Neem voor een persoonlijk advies altijd contact op met een reizigersverpleegkundige.

Wat zijn de bijwerkingen?

Veel voorkomende bijwerkingen zijn pijn en roodheid, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en koorts. Deze ontstaan meestal binnen 2 dagen na vaccinatie. Omdat het dengue vaccin een levend verzwakt vaccin is kunnen er na 7-14 dagen bijwerkingen optreden die lijken op een milde infectie met het denguevirus. Denk hierbij aan hoofdpijn, gewrichtspijn en huiduitslag. Deze bijwerkingen komen vaker voor bij mensen die nog nooit dengue hebben doorgemaakt. Deze bijwerkingen nemen meestal af bij een tweede dosis.

Wat kosten de vaccinaties?

De kosten voor het dengue vaccin zijn €110,00 per prik. Zie hiervoor ook onze tarievenlijst.