Beroepsvaccinaties

Bepaalde beroepsgroepen lopen meer risico om ziek te worden tijdens hun werk. Natuurlijk wilt u graag gezond blijven tijdens uw werk. Er zijn vaccinaties die u kunnen beschermen tegen bepaalde infectieziekten. Voor onderstaande beroepsvaccinaties kunt u bij ons terecht.

Hepatitis B

De meest voorkomende beroepsvaccinatie is tegen het hepatitis B-virus. Het hepatitis B-virus kunt u oplopen door contact met bloed of andere lichaamsvloeistoffen. Er zijn verschillende beroepsgroepen die hiermee te maken kunnen krijgen. Denk hierbij aan hulpverleners bij de brandweer of politie, mensen met (para)medische beroepen, laboranten, facilitair medewerkers, uitvaartverzorgers of mensen werkzaam in de cosmetische- of schoonheidsbranche.

Voor een goede opbouw van levenslange bescherming tegen hepatitis B is een serie van drie vaccinaties nodig op maand 0, 1 en 6. Wij verzorgen zo nodig ook het bloedonderzoek (titerbepaling) om te kijken of de vaccinaties goed zijn aangeslagen.

DTP

Voor mensen die werken met afval, riool en/of groen wordt een DTP-vaccinatie geadviseerd. Dit is een vaccinatie die beschermt tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is daarom ook belangrijk voor mensen die werken met dieren zoals dierenartsen, dierenverzorgers of dierenartsassistentes.

Een vaccinatie tegen DTP biedt 10 jaar bescherming.

Hepatitis A

Bent u rioolwerker of werkt u bij waterzuivering? Dan kan een hepatitis A-vaccinatie u beschermen tegen dit virus. Er bestaat namelijk een risico op besmetting met hepatitis A als u tijdens uw werkzaamheden in aanraking komt met ontlasting. Deze vaccinatie wordt ook aanbevolen voor medewerkers werkzaam op de endoscopie-afdeling in een ziekenhuis.

Twee vaccinaties op maand 0 en 6 bieden 30 tot 40 jaar bescherming.

Kinkhoestvaccinatie

Het is belangrijk om u te laten vaccineren om de kwetsbare doelgroep waarmee u werkt te beschermen. Als u werkzaam bent in de zorg voor kinderen tot een half jaar oud dan adviseren wij een kinkhoestvaccinatie.

Een kinkhoestvaccinatie beschermt 5 jaar.

Griepvaccinatie

Griep is zeer besmettelijk en komt vooral in de wintermaanden voor. Mensen die voor hun beroep veel contact hebben met mensen, zoals mensen die werken in de zorg of in het onderwijs, komen in aanmerking voor de griepvaccinatie.

De griepvaccinatie wordt jaarlijks opnieuw gegeven omdat de griepvirussen voortdurend veranderen.

Mazelen

De vaccinatie tegen de mazelen (BMR) wordt aanbevolen aan mensen die door hun beroep veel contact hebben met mensen, zoals medewerkers in de gezondheidszorg. Ook mensen die als kind geen mazelen hebben doorgemaakt en hier niet tegen gevaccineerd zijn, komen hiervoor in aanmerking.

Voor medewerkers in de gezondheidszorg wordt de BMR vaccinatie 2x aanbevolen. Er moet 4 weken tussen de 2 vaccinaties zitten.

Tekenencefalitis

Mensen werkzaam in gebieden waar veel teken zijn (zoals bosgebieden, duinen, heide, parken en tuinen) lopen extra risico op tekenbeten. Hiermee lopen zij ook extra risico op ziekte als gevolg van overdracht van het TBE-virus. De vaccinatie tegen tekenencefalitis wordt ook aanbevolen voor laboratoriummedewerkers die gericht met met het virus in aanraking komen.

Een volledige serie bestaat uit 3 vaccinaties op maand 0, 1 en 6 en biedt 3 jaar bescherming. Daarna is revaccinatie nodig.

Afspraak maken?

U kunt bij ons een afspraak inplannen voor een beroepsvaccinatie. Voor de kosten verwijzen wij u door naar onze tarievenpagina. U kunt overleggen met uw werkgever over het eventueel vergoeden van deze kosten.

Voor de werkgever

Als werkgever is het belangrijk om uw medewerkers gezond te houden en te beschermen tegen infectieziekten. Benieuwd wat wij u kunnen bieden? Meer informatie vindt u op onze pagina over bedrijfs- en groepsvaccinaties.