Hadj en Umrah

Ieder jaar komen miljoenen bedevaartgangers (2.5 miljoen in 2019) van over de hele wereld naar Mekka voor de Hadj en Umrah. Doordat er zoveel mensen van over de hele wereld bij elkaar komen en dicht bij elkaar leven, kunnen ziektes makkelijk worden verspreid.

Verplichte vaccinatie meningokokken
De meningokokkenbacterie kan zorgen voor hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Tijdens de bedevaart is het risico op besmetting groter, omdat er dan grote groepen mensen dicht bij elkaar leven. Daarom heeft Saoedi-Arabië de meningitisvaccinatie verplicht gesteld voor alle moslims die naar Mekka komen voor de Hadj en Umrah. Deze vaccinatie is vijf jaar geldig voor reizigers naar Mekka en moet minimaal 10 dagen voor aankomst in het land zijn gegeven. Een geldig vaccinatiebewijs is nodig.

Daarnaast zijn er nog een aantal aanbevolen vaccinaties. Zo wordt de vaccinatie tegen Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (DTP) aanbevolen. Vooral polio kan zich makkelijker verspreiden onder groepen mensen die dicht bij elkaar leven. Ook de vaccinatie tegen Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) wordt aanbevolen.

Bij de Travel Clinic Oost ontvangt u informatie die is afgestemd op de persoonlijke situatie van uw gezondheid en reisplannen. Op de website van het LCR u geüpdatete informatie over de meest voorkomende vaccinaties en ziekten.

Andere gezondheidsadviezen
Naast het halen vaccinaties is het belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Hepatitis B
Een van de rituelen tijdens de Hadj is dat mannen hun hoofd kaal laten scheren. Het scheermesje wat hiervoor gebruikt wordt, kan voor meerdere mensen gebruikt worden, waardoor het risico ontstaat dat hepatitis B overgedragen wordt. Om besmetting te voorkomen, wordt aangeraden om alleen een officiële kapper te bezoeken, zelf een schermesje mee te nemen of u tegen hepatitis B te laten vaccineren.

Warmte en hygiëne
Voorkom problemen door de warmte:
– Zorg voor goede schoenen. Op blote voeten kunt u uw voeten verbranden
– Draag lange kleding en bedek uw hoofd
– Ga zo min mogelijk in de volle zon
– Zorg dat u voldoende drinkt om uitdroging te komen (2 tot 3 liter per dag)
– Smeer u goed in met zonnebrandcrème

Reizigersdiarree
Een veelvoorkomend gezondheidsprobleem op reis zijn buikklachten. Dit kunt u zoveel mogelijk voorkomen door onderstaande tips toe te passen.
– Drink alleen uit verzegelde waterflessen
– Kook water uit de kraan minimaal 5 minuten
– Neem geen ijsblokjes in uw drinken
– Eet geen onverpakt ijs
– Zorg voor een goede handhygiëne rondom toiletbezoek en maaltijden

Overige adviezen
Dan nog een aantal andere adviezen
– De muggen die in Mekka vliegen kunnen ziektes bij zich dragen. Gebruik daarom muggen werende middelen zoals DEET en draag bedekkende kleding
– De dieren in Mekka rondlopen kunnen ziektes bij zich dragen. Aai geen vreemde dieren en blijf uit de buurt van dieren die zich vreemd gedragen
– De medicijnen die u gebruikt, kunt u het beste in uw handbagage meenemen. Vraag daarnaast uw apotheek of huisarts voor een medicatieoverzicht