Tuberculosetesten

Wij bieden verschillende soorten tuberculosetesten aan. Bijvoorbeeld aan zorgpersoneel, maar ook aan bedrijven waarvan de medewerkers regelmatig in het buitenland verblijven, of voor een visumaanvraag.  

Wat is tuberculose   

Tuberculose, ook wel bekend als TBC, is een ernstige infectieziekte wat veroorzaakt wordt door de bacterie Mycobacterium Tuberculosis. Je kunt TBC  hebben met symptomen (actief), maar ook zonder symptomen (latent). Actieve TBC geeft specifieke klachten en is besmettelijk, terwijl latente TBC geen symptomen vertoont, maar zich later wel kan ontwikkelen tot actieve TBC.   

Er zijn drie doelgroepen van mensen die risico lopen om TBC te krijgen: 

  • Mensen die regelmatig in landen verblijven waar TBC voorkomt 
  • Mensen die werken in een hoogrisicosetting (ziekenhuis, gevangenis, daklozen-, drugsverslaafden-, vluchtelingen- of hiv-instelling ) in het buitenland 
  • Mensen die in Nederland beroepsmatig in contact komen met TBC   

Wat bieden wij?   

Wij bieden verschillende soorten testen en onderzoeken aan om te kijken of iemand TBC bij zich draagt. Welke test of onderzoek wij adviseren, is afhankelijk van de specifieke gezondheidssituatie van de betreffende persoon. Onze reizigersverpleegkundigen kijken graag mee voor welke test iemand in aanmerking komt.  

  1. Mantouxtest: dit is een huidtest waarbij een kleine hoeveelheid van een TBC-eiwit in de huid wordt ingespoten. Na 48 tot 72 uur wordt gekeken of er een huidreactie heeft plaatsgevonden. Een huidreactie kan wijzen op een TBC-infectie.  
  2. IGRA (Interferon-Gamma Release Assay): dit is een bloedtest waarmee TBC vastgesteld kan worden.
  3. X-thorax (röntgenfoto van de borstkas): een röntgenfoto kan afwijkingen in de longen laten zien die geassocieerd kunnen worden met actieve TBC.  

Contact  

Wij zijn een betrouwbare partner in het uitvoeren van tuberculosetesten. Bij grote groepen medewerkers (vanaf 10 personen) kunnen wij eventueel ook op locatie voor de Mantouxtest. Voor meer informatie verwijzen wij u ook door naar onze pagina over bedrijfs- en groepsvaccinaties.  

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie af om een afspraak te maken voor tuberculosetesten voor uw medewerkers.