Rabiës
Wil je weten of rabiës voorkomt in het land waar jij naar toe reist? Bekijk dan het advies per land. Ben je van plan om binnenkort te reizen naar een land met een verhoogd risico op rabiës? Zorg ervoor dat je goed beschermd op reis gaat met de rabiës-vaccinatie. Wij volgen ins ons advies de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Wat is rabiës?
Rabiës wordt veroorzaakt door het rabiësvirus dat voornamelijk wordt verspreid via het speeksel van geïnfecteerde zoogdieren. Veelvoorkomende dragers zijn honden, katten, vleermuizen, en in sommige gevallen apen. Het virus kan het lichaam binnendringen door:
- Een beet van een besmet dier.
- Een krab van een dier dat het virus draagt.
- Likken op een niet-intacte huid (wonden of schaafplekken).
Wanneer het virus het zenuwstelsel binnendringt, ontwikkelt de ziekte zich snel en is behandeling noodzakelijk om de ziekte te stoppen. Zonder behandeling leidt rabiës tot de dood.
Hoe bescherm je jezelf?
Het vermijden van contact met dieren in gebieden waar rabiës voorkomt, is de belangrijkste preventieve maatregel. Hieronder enkele tips om jezelf te beschermen:
- Vermijd contact met zoogdieren in risicogebieden; vooral honden, katten, vleermuizen en apen.
- Geef geen voedsel aan dieren in het buitenland.
- Raak geen zieke of dode dieren aan, zelfs als ze geen tekenen van rabiës vertonen.
- Overweeg vaccinatie tegen rabiës als je reist naar gebieden waar het virus voorkomt en contact hebt met dieren.
Als je bent gebeten, gekrabd of gelikt door een mogelijk besmet dier is het cruciaal om direct actie te ondernemen. Volg deze stappen:
- Spoel de wond minimaal 15 minuten met water en zeep om het virus te verwijderen.
- Ontsmet de wond met alcohol (70%) of povidon-jodium om verdere infectie te voorkomen.
- Neem zo snel mogelijk (binnen 24 uur) contact op met je ziektekostenverzekering of alarmcentrale voor medische hulp, ook als je gevaccineerd bent.
- Begin zo snel mogelijk met de benodigde rabiësbehandeling, ook als je eerder bent gevaccineerd. De behandeling bestaat uit extra rabiësinjecties.
- Vraag naar tetanusvaccinatie en antibiotica indien nodig. Ook als je de eerste behandeling in het buitenland hebt gehad, is het belangrijk om bij thuiskomst direct contact op te nemen met de GGD infectieziekten.
Beschermingsduur vaccinatie
De vaccinatie bestaat uit twee injecties met minimaal een week ertussen. We kunnen de vaccinaties intracutaan (IC) of intramusculair (IM) geven. Beide methoden zijn effectief als ze correct worden uitgevoerd en volgens het aanbevolen schema worden gegeven. Intracutane toediening is voordeliger.
Na de vaccinatie is nog steeds actie nodig als er iets gebeurd, maar minder dan wanneer je niet gevaccineerd bent. De voordelen van vaccinatie zijn:
- Geen noodzaak voor antiserum na een beet: antiserum is vaak niet beschikbaar in ontwikkelingslanden of van slechte kwaliteit. Deze moeten zo snel mogelijk, bij voorkeur binnen 24 uur, worden toegediend.
- Minder injecties na een beet: als je gevaccineerd bent, heb je slechts twee aanvullende injecties nodig in plaats van vier.
- Langdurige bescherming: bij toekomstige reizen heb je meestal geen nieuwe vaccinaties nodig, maar nog wel altijd actie in het geval van een incident met een dier.
Bijwerkingen
Net als bij andere vaccinaties kunnen er na vaccineren tegen rabiës bijwerkingen optreden. Meestal zijn deze mild en van korte duur. Onze reizigersverpleegkundigen kunnen je informeren over deze bijwerkingen.
Kosten
Voor een overzicht van de kosten van de rabiësvaccinatie, kun je terecht op onze kostenpagina. Hier vind je actuele informatie over de prijzen, eventuele vergoedingen door zorgverzekeraars, en kun je direct een afspraak maken voor je vaccinatie.
Maak vandaag nog een afspraak!
Bescherm jezelf tegen rabiës tijdens je reis. Maak vandaag nog een afspraak voor de vaccinatie bij vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost.