Miltverwijdering/verminderde miltfunctie en reizen

Reizigers zonder milt lopen een verhoogd risico op infectieziekten. Behoort u tot deze groep, bezoek dan vóór vertrek een gespecialiseerde vaccinatiekliniek. De milt levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het menselijk afweersysteem. Hij filtert micro-organismen zoals bacteriën uit het bloed. Mensen die geen of een slecht functionerende milt hebben, missen zo’n filter. Daardoor zijn ze extra vatbaar voor infectieziekten. De ernst van de afweerstoornis door het ontbreken van een milt kan variëren.

Mensen zonder milt reageren niet anders op inentingen dan gezonde reizigers. Alle vaccinaties mogen worden toegediend. In verband met de verhoogde vatbaarheid voor infecties zijn wel extra vaccinaties nodig. Ook dient u, net als thuis, een noodbehandeling antibiotica bij u te hebben (vb amoxicilline).
Bij mensen zonder of met een verminderde miltfunctie heeft met name de ernstige vorm van malaria (malaria tropica) een heftig verloop. De ziekte kan vaker dodelijk zijn en is dus extra belangrijk om te voorkomen. Daarom is het belangrijk om deskundig advies in te winnen voordat u op reis gaat. Kijk voor meer informatie over muggenwering bij malaria bij malaria.

Of een antibioticakuur tegen reizigersdiarree nodig is, bespreekt u met de vaccinatiespecialist. U kunt de kans op diarree verkleinen door algemene hygiëneregels te volgen die te vinden zijn bij voeding en hygiëne.

Belangrijk voor het inplannen van uw afspraak als u geen / een verminderde miltfunctie heeft:

  • Vul na het inplannen van de afspraak zo spoedig mogelijk uw intake in. De link om deze in te vullen vindt u in de afspraakbevestiging.
  • Stuur tevens een mail met naam, geboortedatum en afpsraaktijdstip naar info@travelclinicoost.nl zodat wij uw afspraak voor kunnen bereiden en u tijdens de afspraak zo goed mogelijk kunnen helpen.