Meningokokken ACWY

Wil je weten of meningokokken mogelijk een risico vormt in het land waar jij naar toe reist? Bekijk dan het advies per land. Wij volgen de richtlijnen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering.

Wat is Meningokokken ACWY?

Meningokokken is een bacterie die verschillende ernstige infecties kan veroorzaken, zoals hersenvliesontsteking (meningitis) en bloedvergiftiging (sepsis). Er zijn verschillende typen meningokokkenbacteriën en de typen A, C, W en Y kunnen bijzonder gevaarlijk zijn. De symptomen van een infectie kunnen plotseling opkomen en ernstige complicaties veroorzaken, waaronder blijvende schade aan de hersenen of zelfs de dood.  De symptomen lopen uiteen van een plotseling griepachtig beeld met hoge koorts tot nekstijfheid, petechiën (kleine puntbloedingen) en hoofdpijn. Meningokokkeninfecties komen wereldwijd voor, maar de verspreiding varieert per regio. Het risico is hoger in bepaalde landen in Afrika, het Midden-Oosten en delen van Azië. Vooral in de zogenaamde ‘meningitisgordel’ van Afrika, die zich uitstrekt van Senegal tot Ethiopië, komen veel uitbraken voor. Reizigers naar deze regio’s lopen een verhoogd risico, met name tijdens het droge seizoen en bij deelname aan grote evenementen zoals de Hadj-pelgrimstocht naar Mekka.

Hoe bescherm je jezelf?

De beste manier om jezelf te beschermen tegen meningokokken ACWY is door vaccinatie. In Nederland wordt deze vaccinatie aangeboden aan bepaalde leeftijdsgroepen en risicogroepen. Voor reizigers naar gebieden waar meningokokken veel voorkomen, zoals de meningitisgordel in Afrika of tijdens de Hadj, is het sterk aanbevolen (en soms zelfs verplicht) om je te laten vaccineren. 14-jarigen krijgen sinds 2020 een prik tegen meningokokkenziekte aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma.

Daarnaast kun je jezelf ook nog op andere manieren beschermen:

  • Vermijd nauw contact met zieke mensen: Meningokokkenbacteriën verspreiden zich via druppelinfectie, bijvoorbeeld door hoesten, niezen, kussen of het delen van persoonlijke items
  • Goede hand- en mondhygiëne: Regelmatig en grondig je handen wassen met water en zeep, vooral na hoesten, niezen of toiletbezoek. Bedek je mond en neus met een tissue of elleboog bij hoesten of niezen om de verspreiding van bacteriën te voorkomen.
  • Vermijd drukke en slecht geventileerde ruimte
  • Volg lokale gezondheidsrichtlijnen: Tijdens evenementen met een verhoogd risico, zoals de Hadj, is het belangrijk om de voorschriften van gezondheidsautoriteiten strikt op te volgen.

Beschermingsduur vaccinatie

De beschermingsduur is afhankelijk van het vaccin dat je hebt gekregen. Welk vaccin je krijgt is afhankelijk van de beschikbaarheid.

Nimenrix: 10 jaar

Menveo: 5 jaar

MenQuidfi: 5 jaar

Let op: indien er wordt gevaccineerd voor een pelgrimtocht naar Mekka is de beschermingsduur voor Nimenrix ook 5 jaar. Dit heeft vooral te maken met de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid van Saudi-Arabië en de unieke epidemiologische situatie rondom de Hadj.

Bijwerkingen

Net als bij andere vaccinaties kunnen er na vaccineren tegen meningokokken ACWY bijwerkingen optreden. Meestal zijn deze mild en van korte duur. Onze reizigersverpleegkundigen kunnen je informeren over deze bijwerkingen.

Kosten

Voor een overzicht van de kosten van het meningokokkenvaccin kun je terecht op onze kostenpagina. Hier vind je ook meer informatie over de eventuele vergoedingen door zorgverzekeraars.

Maak vandaag nog een afspraak!

Bescherm jezelf tegen meningokken ACWY tijdens je reis. Laat je informeren en maak vandaag nog een afspraak bij ons vaccinatiecentrum.

Vragen?