Japanse encefalitis
Ben je van plan om binnenkort te reizen naar een land waar Japanse encefalitis voorkomt? Bekijk hier het advies per land. Wil je weten of je risico loopt op Japanse encefalitis in het land waar jij naar toe reist? Zorg ervoor dat je je laat informeren en adviseren door een reizigersverpleegkundige. Wij volgen de richtlijnen van het Landelijk Cöordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Wat is Japanse encefalitis?
Japanse encefalitis wordt veroorzaakt door een virus. Besmetting vindt plaats door beten van de culexmug die broedt in rijstvelden. Deze mug is vooral ’s avonds en ’s nachts actief. De ziekte komt bij reizigers heel weinig voor. De ziekte wordt niet van mens op mens overgedragen. De ziekte komt voor in grote delen van Zuid- en Oost-Azië, vooral op het platteland in gebieden waar veel varkens worden gehouden en in de buurt van rijstvelden. De tijd tussen besmetting en ziekte is vijf tot vijftien dagen.
Er wordt maar een klein percentage mensen ziek van het virus. De meeste mensen hebben milde griepachtige symptomen zoals koorts, spierpijn en hoofdpijn. In zeldzame gevallen verloopt de ziekte ernstiger en kan hersenontsteking ontstaan die in zeldzame gevallen tot de dood kan leiden.
Hoe bescherm je jezelf?
In de meeste gevallen is het voldoende om muggenbeten ’s avonds en ’s nachts te voorkomen:
- Bedek de huid zoveel mogelijk (lange mouwen en broekspijpen, sokken, dichte schoenen).
- Gebruik een muggenwerend middel dat DEET bevat voor de niet-bedekte delen van de huid.
- Zorg dat de kamers muggenvrij zijn of slaap onder een goedsluitende klamboe. Controleer de klamboe op gaatjes.
- Soms wordt een vaccinatie geadviseerd door de reizigersverpleegkundige, dit is altijd afhankelijk van je reisduur en bestemming.
Vaccinatie wordt bijvoorbeeld aanbevolen aan mensen die naar een gebied reizen waar japanse encefalitits voorkomt en meer dan 1 maand op het platteland verblijven in de nabijheid van varkens en rijstvelden. Ook aan mensen die vanwege hun werk op het platteland verblijven, zoals biologen, landbouwdeskundigen en antropologen, wordt het vaccin aanbevolen.
In Nederland wordt Ixiaro® gebruikt voor vaccinaties tegen Japanse encefalitis. Dit kan ook aan kinderen vanaf 2 maanden oud gegeven worden. Voor een volledige basisserie vaccinaties zijn twee vaccinaties nodig, bij voorkeur op dag 0 en 28. De beschermingsduur is waarschijnlijk twee jaar. Er kan daarna een booster gegeven geworden voor 10 jaar bescherming.
Bijwerkingen
Net als bij andere vaccinaties kunnen er milde bijwerkingen optreden. Deze zijn van korte duur. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. De reizigersverpleegkundige kan je informeren over deze bijwerkingen.
Kosten
Voor meer informatie over de kosten kun je terecht op onze tarievenpagina. Hier vind je ook informatie eventuele vergoedingen door zorgverzekeraars.
Afspraak maken
Laat je adviseren door onze reizigersverpleegkundigen en plan direct een afspraak in.