HIV-positief en reizen

Mensen die HIV-positief zijn hebben veelal een verminderde afweer. Hoe lager het aantal CD4-positieve T-lymfocyten (een bepaald soort witte bloedcel), hoe slechter de afweer is.

Voor reizigers met HIV is het extra belangrijk om goede voorzorgmaatregelen te treffen indien men afreist naar de (sub)tropen.
Door de HIV-infectie is men vatbaarder voor bepaalde aandoeningen (bijvoorbeeld Tuberculose), ook kunnen verschillende ziektes ernstiger verlopen (bijvoorbeeld Malaria). Sommige vaccinaties kunnen minder goed werken doordat het lichaam een verminderde afweer heeft (bijvoorbeeld Hepatitis A, Hepatitis B en Rabiës), andere kunnen juist schadelijk zijn (bijvoorbeeld Gele Koorts).

Het is dus belangrijk om voor vertrek een specialist van de Travel Clinic Oost (of andere gespecialiseerde reizigerskliniek) te raadplegen. Indien nodig wordt met uw persoonlijk behandelaar overlegd zodat u advies op maat krijgt.

Hoewel goede voeding- en hygiënemaatregelen voor iedere reiziger belangrijk zijn, is het voor HIV-positieve reizigers een extra aandachtspunt. Kijk voor meer informatie over algemene tips bij ‘voeding en hygiëne’. Voor muggenwerende maatregelen kunt u meer informatie vinden bij ‘Malaria’.

Belangrijk voor het inplannen van uw afspraak als u HIV-positief bent:

  • Vul na het inplannen van de afspraak zo spoedig mogelijk uw intake in. De link om deze in te vullen vindt u in de afspraakbevestiging.
  • Stuur tevens een mail met naam, geboortedatum en afspraaktijdstip naar info@travelclinicoost.nl zodat wij uw afspraak voor kunnen bereiden en u tijdens de afspraak zo goed mogelijk kunnen helpen.