Dengue

Ben je van plan om binnenkort te reizen naar een land waar dengue voorkomt? Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd op reis gaat. Wil je weten of dengue voorkomt in het land waar jij naar toe reist? Bekijk dan het advies per land. Wij volgen de richtlijnen van het Landelijk Coödinatiecentrum Reizigersadvisering.

Wat is dengue?

Dengue (knokkelkoorts) is een virale infectie veroorzaakt door een flavivirus. Besmetting vindt plaats via de beet van een geïnfecteerde mug. De ziekte verloopt meestal asymptomatisch of mild (80%). Bij personen die symptomen krijgen variëren de klachten van een griepachtig beeld met koorts, hoofdpijn, huiduitslag en spier- en gewrichtspijn tot ernstige ziekte. Meestal worden mensen 4 tot 7 dagen na de beet van een geïnfecteerde mug ziek. Jaarlijks worden er ongeveer 90 miljoen mensen ziek van dengue, waaronder 500.000 gevallen van ernstige dengue. Ernstige dengue kan in zeldzame gevallen leiden tot fatale bloedingen en orgaanfalen. Dit wordt bij reizigers zelden gezien.

Er zijn vier verschillende types van het virus die dengue kunnen veroorzaken bij mensen. Nadat iemand dengue heeft doorgemaakt is diegene voor de rest van zijn leven beschermd tegen het type waar hij ziek door is geworden. Het beschermt ongeveer een jaar tegen de andere drie types. Als iemand daarna wordt geïnfecteerd met een ander type is de kans groter dat zij ernstige dengue ontwikkelen. Als ze voor de derde of vierde keer worden geïnfecteerd, verloopt de ziekte meestal mild of zonder symptomen.

Tijgermug, dengue, reisvaccinaties en advies

Dengue komt vooral voor in (sub)tropische gebieden in Afrika, Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid Amerika en het Caribisch gebied.

Er is momenteel geen specifieke behandeling voor dengue. Goede medische zorg, gericht op symptoombestrijding, kan het risico op een ernstig verloop verminderen. Het is belangrijk om bij klachten die kunnen wijzen op dengue medische hulp te zoeken. Als je in het buitenland bent kun je hiervoor contact opnemen met je zorg- of reisverzekering.

Hoe bescherm je jezelf

Preventieve maatregelen om muggenbeten te voorkomen zijn belangrijk, denk hierbij aan:

  • Het dragen van bedekkende kleding
  • Gebruiken van een muggenwerendmiddel op de onbedekte huid
  • Vermijden van plaatsen met stilstaand water
  • Je kinderen (en jezelf) tijdens rustmomenten overdag te beschermen met een klamboe

Sinds april 2023 is er in Nederland een vaccin op de markt tegen dengue, namelijk Qdenga. Vaccinatie tegen dengue bestaat uit twee vaccinaties met een tussentijd van drie maanden die gegeven moeten zijn vóór de reis. Het vaccin wordt geadviseerd aan mensen die langer dan één jaar geleden dengue hebben doorgemaakt. Het vaccin kan ook overwogen worden bij mensen die langer dan 4 weken reizen naar gebieden waar dengue voorkomt of bij mensen die frequent korter reizen naar deze gebieden. Het is daarom belangrijk om op tijd een afspraak te maken. Het vaccin biedt ongeveer 80% bescherming tegen symptomen van dengue-infectie en 95% bescherming tegen ziekenhuisopname in het eerste jaar na vaccinatie. Omdat het vaccin relatief nieuw is, is er nog weinig bekend over langdurige bescherming.

Het vaccin wordt niet gegeven aan kinderen onder de 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met een afweerstoornis. Mensen die korter dan een jaar geleden dengue hebben doorgemaakt kunnen ook niet gevaccineerd worden.

Bijwerkingen

Net als bij andere vaccinaties kunnen er milde bijwerkingen optreden, deze zijn van korte duur. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. De reizigersverpleegkundige kan je informeren over de mogelijke bijwerkingen.

Kosten

Bekijk onze tarieven. Hier vind je actuele informatie over de prijzen, eventuele vergoedingen door zorgverzekeraars en kun je direct een afspraak maken voor je vaccinatie.

Maak vandaag nog een afspraak!

Plan voor een persoonlijk advies altijd een afspraak in met een reizigersverpleegkundige.