Hoogteziekte
Hoogteziekte is een aandoening die optreedt wanneer je te snel naar grote hoogte stijgt zonder voldoende tijd voor je lichaam om zich aan te passen aan het lagere zuurstofgehalte in de lucht. Dit gebeurt meestal boven de 2500 meter.
Hoe krijg je hoogteziekte?
Hoogteziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstof in de lucht. Het is niet afhankelijk van je fysieke conditie, maar van hoe snel je stijgt. Als je eerder hoogteziekte hebt gehad, is de kans groter dat je opnieuw last krijgt.
Symptomen van hoogteziekte
Er zijn twee vormen van hoogteziekte: mild en ernstig.
- Milde hoogteziekte: Deze vorm ontstaat meestal een paar uur tot een dag na aankomst op grote hoogte. Klachten zijn onder andere hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, kortademigheid en vermoeidheid. Deze symptomen kunnen vanzelf verdwijnen, maar soms ontwikkelen ze zich tot de ernstige vorm.
- Ernstige hoogteziekte: De symptomen verergeren, en je kunt zelfs in rust last hebben van kortademigheid en hoofdpijn. Je kunt zo zwak worden dat je hulp nodig hebt bij dagelijkse handelingen. Zonder behandeling kunnen ernstige complicaties zoals long- en hersenoedeem optreden, wat kan leiden tot coma en zelfs overlijden.
Hoe voorkom je hoogteziekte?
Het risico op hoogteziekte kun je verkleinen door langzaam te stijgen en je lichaam de tijd te geven om zich aan te passen. Hier zijn enkele tips:
- Stijg langzaam: Acclimatiseer door langzaam hoogte te winnen, vooral boven de 2500 meter.
- Geef je lichaam rust: Laat je lichaam twee dagen acclimatiseren op een hoogte boven de 2500 meter.
- Vermijd alcohol en slaapmiddelen: Deze kunnen je ademhaling bemoeilijken en je acclimatisatie vertragen.
- Slaap niet te hoog: Probeer niet meer dan 300 meter hoger te slapen dan de nacht ervoor.
- Medicatie: In overleg met een LCR-geregistreerd reizigersverpleegkundige of arts kan acetazolamide helpen bij het acclimatiseren, vooral als je eerder hoogteziekte hebt gehad of snel stijgt naar hoogtes boven de 3500 meter.
Behandeling van hoogteziekte
Bij milde hoogteziekte kun je stoppen met stijgen en eventueel afdalend herstellen. Gebruik paracetamol voor hoofdpijn en neem volgens voorschrift acetazolamide. Als de symptomen verergeren, is het belangrijk om onmiddellijk af te dalen en medische hulp in te schakelen. Bij ernstige hoogteziekte is dalen de enige oplossing om levensbedreigende complicaties te voorkomen.
Persoonlijk reisadvies
Als je van plan bent naar grote hoogtes te reizen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Maak een afspraak bij vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost voor persoonlijk advies over hoogteziekte en andere gezondheidsrisico’s.
Recept hoogteziekte tabletten
Als het nodig is om tabletten mee te nemen die helpen tegen hoogteziekte dan kunnen deze tijdens het reisconsult voorgeschreven worden. U kunt de tabletten dan meteen ophalen in het Rijnstate ziekenhuis. Ook kunnen wij het recept verzenden naar uw eigen apotheek of naar online apotheek eFarma. De medicijnen tegen hoogteziekte worden doorgaans niet vergoed door uw (aanvullende) zorgverzekering.