FSME (tekenencefalitis)

Wil je weten of tekenencefalitis voorkomt in het land waar jij naar toe reist? Bekijk dan het advies per land. Ben je van plan om binnenkort te reizen naar een land met een verhoogd risico op tekenencefalitis? Zorg ervoor dat je goed beschermd op reis gaat met de FSME-vaccinatie. Wij volgen de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Wat is tekenencefalitis?

Tekenencefalitis, ook wel Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME) genoemd, is een ernstige infectieziekte die een hersenontsteking (encefalitis) kan veroorzaken. Het virus wordt overgedragen via tekenbeten en in zeldzame gevallen door het drinken van ongepasteuriseerde melk.

De ziekte kan mild tot zeer ernstig verlopen. De ziekte begint meestal met griepachtige verschijnselen, gevolgd door hoofdpijn, misselijkheid, braken en neurologische verschijnselen.

Het virus komt voor in bossen en graslanden in voornamelijk delen van Europa, Rusland, China, Japan en andere Aziatische landen zoals Kirgizië en Kazachstan. De besmettingsperiode loopt doorgaans van april tot november, omdat de teken dan actief zijn.

Hoe bescherm je jezelf?

De beste manier om tekenencefalitis te voorkomen, is door tekenbeten te vermijden. Zie hieronder enkele effectieve maatregelen:

  • Blijf op de paden: vermijd hoog gras, struiken en bossen.
  • Draag beschermende kleding: lange broeken, sokken over de broekspijpen en stevige schoenen.
  • Gebruik insectenwerende middelen: breng producten aan die DEET bevatten op de onbedekte huid. Dit vermindert het risico op tekenbeten.
  • Kampeer veilig: vermijd kamperen aan bosranden of aan de rand van een camping.
  • Vermijd ongepasteuriseerde melk: besmetting via melk komt soms voor dus drink alleen gepasteuriseerde producten.
  • Laat je adviseren over vaccinatie.

Vaccinatie tegen tekenencefalitis is ook mogelijk. Kampeer en wandel je in natuurgebieden in Rusland of Centraal-Azië? Dan wordt vaccinatie in het actieve tekenseizoen geadviseerd. Dit is ook het geval als je vier weken of langer gaat wandelen of kamperen in een gebied binnen Europa waar het virus voorkomt. Onze reizigersverpleegkundigen zullen met je bespreken of vaccinatie zinvol is.

Let op: het dagelijks controleren en verwijderen van teken biedt niet altijd bescherming tegen tekenencefalitis, omdat het virus snel na de beet kan worden overgedragen. Dit is echter wel belangrijk voor de preventie van de ziekte van Lyme.

Beschermingsduur vaccinatie

Een volledige vaccinatieserie bestaat uit drie doses op maand 0, 1 en 6. Na de tweede dosis is er voldoende bescherming voor het huidige tekenseizoen. Er moet bij voorkeur 1 maand zitten tussen de eerste en tweede dosis. Indien versnelde bescherming gewenst is dan mag de tweede dosis al na 14 dagen gegeven worden. De derde vaccinatie wordt minimaal 5 maanden na de tweede vaccinatie gegeven. De bescherming is dan 3 jaar. Als er vervolgens een booster wordt gegeven dan is de bescherming (bij mensen onder de 60 jaar) 5 jaar.

Bijwerkingen

Net als bij andere vaccinaties kunnen er na vaccineren tegen tekenencefalitis bijwerkingen optreden. Meestal zijn deze mild en van korte duur. Onze reizigersverpleegkundigen kunnen je informeren over deze bijwerkingen.

Kosten

Voor een overzicht van de kosten van de FSME-vaccinatie, kun je terecht op onze kostenpagina. Hier vind je actuele informatie over de prijzen en eventuele vergoedingen door zorgverzekeraars.

Maak vandaag nog een afspraak!

Bescherm jezelf tegen tekenencefalitis tijdens je reis. Maak vandaag nog een afspraak voor de vaccinatie bij ons vaccinatiecentrum.