Reisvaccinaties patiënten

Verantwoord reizen met een verminderde afweer

Reisvaccinaties voor patiënten: als u in overleg met de arts gaat starten met medicatie die de afweer kan onderdrukken en als u in de toekomst reisplannen heeft, is het verstandig om alvast een afspraak te maken op ons reizigersspreekuur. U kunt dan de juiste reisvaccinaties krijgen voordat u start met afweer onderdrukkende medicatie. Zo kan voorkomen worden dat u niet naar bepaalde landen kunt reizen omdat u de nodige vaccins niet mag ontvangen.

Reisadvies op maat voor uw gezondheid

Vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost biedt niet alleen vaccinaties, maar ook advies om infecties te voorkomen, zoals malaria. Deze adviezen verschillen vaak voor mensen met een verminderde afweer. Voor elke reis buiten Europa is het raadzaam om tijdig reisadvies in te winnen bij onze ervaren reizigersverpleegkundigen. Daarnaast zijn er korte lijnen met de internist-infectiologen van het Rijnstate Ziekenhuis voor als er extra overleg nodig is.

Vaccinatie bij verminderde afweer

Bij reizigers met een verminderde afweer geven we bij voorkeur vaccinaties vóór de start van afweeronderdrukkende medicatie. Zelfs als u al een verminderde afweer heeft of medicijnen gebruikt die de afweer onderdrukken, kan vaccinatie nog steeds zinvol zijn. Dit wordt uitgebreid met u besproken tijdens het consult.

Effectiviteit van vaccinatie bij afweerstoornissen

De meeste vaccins bevatten geen levende virusdeeltjes, maar ze zorgen er wel voor dat uw lichaam antistoffen aanmaakt. Afhankelijk van het type afweerstoornis kan een vaccinatie minder effectief zijn. We controleren dit zo nodig met een bloedtest. In sommige gevallen kan vaccinatie door de afweerstoornis niet zinvol zijn, dan kijken we per persoon naar de beste oplossing.

Levend verzwakte vaccins

Er bestaan ook vaccins met levende virusdeeltjes, zoals het gele koorts vaccin, het BMR (bof, mazelen, rode hond) vaccin en het dengue vaccin. Deze kunnen bij mensen met een verminderde afweer of afweer onderdrukkende medicatie ernstige bijwerkingen geven. Deze vaccinaties mogen we dan niet toedienen. Wij zullen dit zorgvuldig met u bespreken tijdens het reisconsult.

Meer weten?

Wij denken graag met u mee zodat u nu of in de toekomst veilig op reis kunt. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Meer informatie over vaccinaties voor patiëntgroepen? Kijk dan op de website van immunostart.