Zikavirus

Het zikavirus is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De infectieziekte heeft veel overeenkomsten met dengue. En wordt ook overgedragen door een beet van een besmette mug.

bron: https://ecdc.europa.eu/

Hoe kunt u het zikavirus krijgen, hoe kunt u anderen besmetten en wie loopt er risico?
De muggen die het zikavirus overbrengen zijn net als bij dengue met name overdag actief. De mug die het virus overdraagt komt niet in Nederland voor. Het zikavirus kan vrij onschuldig verlopen. Bij zwangere vrouwen of stellen die een zwangerschapswens hebben kan het virus ernstige gevolgen hebben voor hun ongeboren kindje. Een man kan het virus doorgeven via sperma. Een zwangere vrouw heeft een groter risico op infectieziekte en heeft hierdoor ook een groter risico op het zikavirus.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van het zikavirus?
De ziekteverschijnselen van het zikavirus zijn meestal mild en kortdurend (2 tot 7 dagen). Het merendeel ontwikkelt na een besmetting geen klachten (ongeveer 80%). Klachten zijn koorts, conjunctivitis (ontsteking van slijmvlies van het oog), tijdelijke gewrichtsklachten in o.a. handen en voeten en huiduitslag. Sinds 2016 is er wetenschappelijk bewezen dat het zikavirus ernstige gevolgen kan hebben voor zwangere vrouwen en hun kindje. Er kunnen aangeboren afwijkingen ontstaan door het zikavirus.

Wat kunt u zelf doen om het zikavirus te voorkomen?
Er is helaas geen vaccin beschikbaar. Door overdag anti-muggen maatregelen te treffen, beschermt u zich zowel tegen dengue als tegen het zikavirus. Een zwangerschap dient te worden voorkomen indien men in deze gebieden verblijft en tot en met een maand na terugkeer uit het gebied. Zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden dienen een reis naar deze gebieden goed te overleggen en uitstel te overwegen.

Preventieve maatregelen m.b.t. zwangerschap en het Zikavirus                                                               

Advies voor zwangere vrouwen en paren met een zwangerschapswens om het zikavrus in de zwangerschap te voorkomen:
– zwangere vrouwen: stel de reis uit
– vrouwen met een zwangerschapswens (die zonder partner reizen): stel de zwangerschap tot een maand na vertrek uit en gebruik een condoom in de tussentijd in verband met het risico op seksuele overdracht
– mannelijke partners met een kinderwens: gebruik een condoom tot 2 maanden na vertrek uit risicogebied

Risicogebieden
De mug die het zikavirus kan veroorzaken komt voor in grote delen van Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika.  Omdat het verspreidingsgebied van zikavirus toeneemt, zal ook het risico op reisgerelateerde import in Europese landen toenemen.

Voor meer informatie verwijzen wij door naar de website van het RIVM.