Reizigersdiarree

Reizigersdiarree is een veelvoorkomende aandoening op reis die erg vervelend kan zijn. Het kan leiden tot uitdroging en erger, maar kan vaak makkelijk voorkomen worden door de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Op het spreekuur kunnen we u hierover voorlichten, tevens zijn de belangrijkste artikelen verkrijgbaar.

Besmetting
In de meerderheid van de gevallen wordt de diarree veroorzaakt door ziektekiemen. Deze krijgt u binnen door het eten of drinken van vervuild water of voedsel. De kans om reizigersdiarree op te lopen is groter onder primitieve omstandigheden en in een warmer klimaat. Reizigersdiarree kunt u overigens ook oplopen in een goed hotel, vooral de bereidingswijze van het voedsel en cde hygiëne in de keuken zijn bepalend. Plotselinge diarree komt onder reizigers vaak voor. Deze reizigersdiarree wordt meestal veroorzaakt door met de darmbacterie E. Coli besmet voedsel of drinkwater.

Wilt u weten of u het kraanwater kan drinken in het land waar u naartoe gaat? Raadpleeg dan deze link of vraag het na tijdens uw reizigersconsult aan onze reizigersverpleegkundige.

Verschijnselen
Vaak gaan buikkrampen en misselijkheid samen met de diarree. Een gezonde volwassene heeft over het algemeen alleen hinder van de diarree; de gezondheid wordt niet direct beïnvloed bij een onschuldige diarree. Kinderen of ouderen kunnen wel serieuze problemen krijgen omdat zij snel uitdrogen, zeker als de diarree samengaat met overgeven.

Preventie
Was na toiletgang en voor elke maaltijd de handen. Vermijd besmet en onbetrouwbaar (kraan)water en ijsklontjes. Nuttig alleen voedsel dat goed verhit en/of doorbakken is. Ook rauwkost en sla worden vaak afgespoeld/bereid met besmet kraanwater. Eet alleen gerechten die goed verwarmd of doorbakken zijn en vers op tafel komen. Schil zelf al het fruit dat u eet.
Vasten helpt niet als u reizigersdiarree hebt. Probeer gewoon te blijven drinken en eten. Cola, bouillon, slappe thee en frisdrank zorgen er vaak voor dat de reizigersdiarree niet uit de hand loopt. Als u waterdunne diarree hebt, is het verstandig om ORS (Oral Rehydration Salts) te gebruiken. ORS is een oplossing van suikers en zouten. Hierdoor wordt vocht beter in het lichaam opgenomen en is de kans op uitdroging kleiner.
Bij veel last kunt u loperamide, een stopmiddel, gebruiken. Gebruik loperamide niet langer dan twee dagen om verstopping te voorkomen. Gebruik geen loperamide als u bloed of slijm bij de ontlasting of koorts heeft. Bij langer gebruik dan twee dagen, kan loperamide voor verstopping zorgen. Andere benamingen voor loperamide zijn Diacure®, Imodium®, of een eigen merk diarreeremmer van de drogist. Lees goed de bijsluiter voor gebruik. In geval van ernstige of langdurige diarree kan een antibiotica kuur noodzakelijk zijn. Raadpleeg in die gevallen een arts, deze kan u verder helpen.

Raadpleeg een arts in geval van:
diarree langer dan 3 dagen
hoge koorts
bloed en slijm bij de ontlasting
uitdroging (minder plassen, dorst, sufheid)

Sinds enkele jaren is er een vaccin tegen enkele vormen van reizigersdiarree op de markt (Dukoral®). Dit vaccin biedt echter alleen bescherming tegen zeer specifieke vormen van reizigersdiarree waarop gezonde reizigers normaal gesproken geen risico lopen. De vaccinatie kan wel zinvol zijn in geval van reizen naar zeer primitieve gebieden (vb ontwikkelingswerkers) en voor mensen met een chronische aandoening of met een verminderde afweer.