Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus dat wordt overgebracht via bloed-bloedcontact.

Besmetting
U kunt hepatitis B oplopen via seksueel contact, bloed en niet-steriele medische ingrepen (tandarts etc.). Ook bij het zetten van tatoeages, piercings of bij de kapper kunt u hepatitis B oplopen. De ziekte komt veel voor in de meeste gebieden in Afrika, Azië, Oost Europa en Latijns Amerika.

Verschijnselen
Hepatitis B kan volledig asymptomatisch verlopen, maar kan zich ook uiten als een leverontsteking met mogelijke dodelijke afloop. Bij besmetting kunnen algemene klachten optreden die aan griep doen denken, zoals malaise, misselijkheid en vermindering van eetlust. Ook komen gewrichtsklachten voor. Een deel van de mensen die Hepatitis B oplopen houdt er een chronische leverontsteking aan over, die kan leiden tot een chronische leverziekte en zelfs tot overlijden.

Preventie
Het gebruik van condooms biedt een goede bescherming tegen seksuele overdracht van de ziekte. Om besmetting te voorkomen dient men tevens alert te zijn op gebruik steriele naalden bij medische behandelingen, tatoeages, etc. Als u langere tijd in een risicogebied verblijft wordt vaccinatie tegen hepatitis B  aanbevolen.