Gele koorts (G)

Gele koorts is een ernstige infectieziekte en wordt veroorzaakt door een virus dat door muggen wordt overgedragen. Van de mensen die besmet raken overlijdt circa dertig procent.

Besmetting
Het virus komt uitsluitend voor in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Zuid-Amerika. Het risico op besmetting is het grootst in West-Afrika en het Amazonegebied. De meeste besmettingen vinden plaats tijdens het regenseizoen en het begin van het droge seizoen. Gele koorts wordt overgebracht door muggenbeten. De muggen zijn actief van zonsopgang tot zonsondergang, met name in de vroege ochtend en namiddag.

Verschijnselen
Koorts, geelzucht en bloedingen zijn opvallende symptomen die zich na drie tot zes dagen openbaren. Ongeveer dertig procent van de patiënten overlijdt aan gele koorts.

Preventie
Vaccinatie biedt de enige volledige bescherming tegen gele koorts. Het vaccin werkt zeer effectief, een eenmalige inenting geeft tien jaar bescherming. De bescherming is tien dagen na vaccinatie op peil. Om verspreiding van het virus te voorkomen stellen sommige landen vaccinatie verplicht. Hiermee wil de World Health Organisation voorkomen dat gebieden besmet raken die vrij zijn van gele koorts maar waar wel muggen leven die het virus kunnen overbrengen. Bij binnenkomst in een dergelijk land heeft u een geldig inentingsbewijs nodig. Reist u naar een bestemming waar gele koorts vaccinatie verplicht is of aanbevolen wordt, laat u dan minimaal tien dagen voor vertrek inenten. Alleen erkende vaccinatiecentra mogen het gele koorts vaccin toedienen.