Buiktyfus ++

Buiktyfus is een infectieziekte die door besmetting met de Salmonellabacterie wordt veroorzaakt.

Besmetting
Deze bacterie wordt overgebracht door verminderde  hygiëne, besmet voedsel of drinkwater. Ook kunt u buiktyfus oplopen door het eten van onvoldoende gaar vlees, kip, eieren of ongekookte melk. Bijvoorbeeld als de kok zijn handen niet wast na toiletbezoek en uw salade klaar maakt. Via deze weg kunt u mogelijk buiktyfus oplopen.

Verschijnselen
Na 8-14 dagen kunnen er buiktyfus klachten ontstaan. Hoge koorts is een verschijnsel bij een buiktyfusinfectie, verder lopen de symptomen uiteen van diarree, verstopping, hoofdpijn en algehele malaise. In het ernstige geval kan buiktyfus een ontstekingsreactie veroorzaken in de darmen en buikholte.

Preventie
Wat kan helpen om buiktyfus te voorkomen is goede voedings- en lichaamshygiëne. Daarnaast kan het mogelijk verstandig  zijn om u te laten vaccineren. Dit is afhankelijk van de bestemming, de reisduur, reisomstandigheden en uw gezondheidstoestand. Een buiktyfus vaccinatie geeft ongeveer 70% bescherming, dit betekent dat u altijd nog wel goed moet opletten op goede voedings- en lichaamshygiëne.

Zie ook  Voeding en Hygiëne.

Voor persoonlijk advies en vaccinatie kunt u hier een afspraak maken.