Het LCR (landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering) meldt dat vanaf augustus 2019 het hepatitis A vaccin voor kinderen onder de 15 jaar niet meer leverbaar is. Het gaat om het vaccin genaamd havrix junior.

Dit betekent dat ook voor Vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost er een tekort van havrix junior aanwezig is op alle locaties.

Er is een aangepast LCR advies met betrekking van het hepatitis A vaccin voor kinderen <15 jaar.

– Voor kinderen die minder dan 3 jaar geleden al eenmalig een hepatitis A vaccinatie hebben gehad, wordt geadviseerd de 2e vaccinatie uit te stellen.

– Heeft het kind langer dan 3 jaar geleden de 1e vaccinatie gehad en gaat het reizen naar een gebied waar hepatitis A voorkomt, dan wordt een gecombineerd hepatitis A en B vaccin (Ambirix®) geadviseerd. Dit geldt ook als het kind al beschermd is tegen hepatitis B. Sinds 2011 zit hepatitis B in het rijksvaccinatieprogramma (RIVM).

– Voor kinderen die niet eerder tegen hepatitis A zijn gevaccineerd en naar een gebied reizen waar hepatitis A voorkomt, wordt het gecombineerde hepatitis A en B vaccin (Ambirix®) geadviseerd, ook als het kind al beschermd is tegen hepatitis B.

Één hepatitis A junior zorgt dus nu voor 3 jaar bescherming. Mocht u 6 maanden na de 1e vaccinatie een oproep hebben gekregen om uw kind een herhaalvaccinatie te laten halen voor een 2e  havrix junior voor 30 jaar bescherming. Dan kunt u deze hierbij laten vervallen.