Ouderen

Steeds meer ouderen gaan op reis. Momenteel is meer dan 10% van de bezoekers van de Travel Clinic Oost 65 jaar of ouder. Hoge leeftijd is absoluut geen contra-indicatie om te reizen. De risico’s nemen echter wel toe naarmate men ouder wordt; ook bij gezonde ouderen.
Veroudering gaat gepaard met afname van de reserves in long- hart en nierfunctie. Oudere reizigers kunnen hierdoor in problemen komen. Acclimatisering verloopt trager, het risico op ziekte en ongevallen neemt toe. Chronische ziekten kunnen de oudere reizigers gevoeliger maken voor reisgerelateerde infecties, ook kunnen er complicaties van de ziekte optreden die tot problemen kunnen leiden.
Veel voorkomende problemen bij ouderen op reis zijn reizigersdiarree en uitdroging, een jetlag, oververhitting en onderkoeling. Ook komen trombose, embolie en infectieziekten voor.

De mate waarin iemand zich tot de categorie ‘ouderen’ rekent, verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren. Bij 75 jarige leeftijd is de hartfunctie gemiddeld met 30% afgenomen en werken longen en nieren ruim 50% minder. Het afweersysteem kent een heel geleidelijke achteruitgang, die al aantoonbaar is vanaf 30 jaar.

Reizen vergt vaak fysieke inspanning, zelfs als er geen speciale activiteiten op het programma staan. Op vliegvelden moeten vaak grote afstanden overbrugd worden, soms met tijdsdruk en zware bagage. De omstandigheden op de plaats van bestemming met betrekking tot klimaat, hoogte, niveau en bereikbaarheid van medische voorzieningen, veiligheid en hygiëne zijn voor ouderen extra belangrijk. Pas uw reisritme, vervoerskeuze en accommodatietype aan aan uw fysieke conditie. Ook in geval van ernstigere beperkingen zijn er nog veel mogelijkheden op het gebied van reizen. Gespecialiseerde reisbureaus organiseren reizen met medische begeleiding en aangepast vervoer en accommodatie.

Maak voor ruim voor vertrek een afspraak met de Travel Clinic zodat u op gebied van gezondheid en reizen goede voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Belangrijk is om dit ruim voor vertrek te doen, bij voorkeur zelfs voordat u de reis geboekt heeft, omdat sommige vaccinaties (zoals de gele koorts vaccinatie) bij ouderen afgeraden worden waardoor sommige gebieden beter niet bezocht kunnen worden.
Het op tijd plannen van een afspraak is belangrijk omdat de opbouw van afweer meer tijd vergt naarmate de leeftijd stijgt. Tevens hebben veel ouderen nooit een basisvaccinatie DTP gehad, waardoor het raadzaam is om voor vertrek twee vaccinaties te geven met tussentijd van een maand.

Tot slot volgen enkele tips om uw reis zo prettig mogelijk te laten verlopen.

  • Denk aan het afsluiten van een goede reisverzekering
  • Neem in geval van medicijngebruik een medicijnpaspoort mee en bewaar de medicatie in de handbagage
  • Kies een bestemming met goede bereikbaarheid en hoog niveau van gezondheidszorg
  • Stem de reisbestemming, verblijfswijze, transport en de activiteiten terplekke goed af op de lichamelijke en psychische mogelijkheden en eventuele beperkingen
  • Een uitgebreide reisapotheek biedt vaak oplossing bij lichte ongemakken tijdens de reis
  • Wees extra alert op goede ‘hygiëne- en voedingsmaatregelen’, Ouderen hebben een grotere kans op een ernstig beloop van reizigersdiarree omdat het risico op uitdroging groter is.

Uiteraard gelden naast deze specifieke tips voor de oudere reiziger ook algemene adviezen over voeding en gezondheid, kijk hiervoor bijvoorbeeld bij voeding en hygiënereisapotheek en malaria.