Wat is mpox?
Mpox wordt veroorzaakt door een virus wat lijkt op het pokkenvirus (variolavirus). Mpox komt voor bij dieren, waarschijnlijk vooral bij knaagdieren (zoals muizen en ratten). Maar ook mensen kunnen er ziek van worden. Mpox komt met name voor in Centraal en West Afrika.
Hoe kunt u mpox krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
Mensen worden vooral besmet door het contact met dieren of mensen die het virus bij zich hebben. Het virus kan binnendringen via kleine (ook onzichtbare) wondjes in de huid of via de slijmvliezen (mond, neus en ogen of via seksueel contact). Het vocht wat uit de bultjes komt bij iemand die virus heeft is besmettelijk. Zie voor aanvullende informatie ook de website van het RIVM.
Wat zijn de ziekteverschijnselen van mpox?
Iemand die ziek wordt van het mpox virus krijgt meestal eerst last van koorts, moeheid, hoofdpijn en spierpijn. Na een paar dagen (ongeveer 1-3) volgt huiduitslag, die meestal in het gezicht begint. Eerst zijn dit vlekken, daarna worden het bultjes die met vocht gevuld zijn. Als de bultjes indrogen ontstaan korstjes die er na 2-3 weken afvallen.
Wat kunt u zelf doen om mpox te voorkomen?
- Vermijd huid-op-huidcontact (inclusief seksueel contact) met mensen die ziek zijn of een huiduitslag hebben die lijkt op mpox.
- Vermijd contact met dieren, met name knaagdieren.
- Vermijd het aanraken van besmette items zoals beddengoed/kleding of het delen van eetgerei/bekers, eten of drinken met een persoon die mpox heeft of kan hebben.
Mpox virus uitbraak en reizigers
Sinds 2023 is er een grote uitbraak van het mpox virus gaande in Democratische Republiek Congo. Op 14 augustus 2024 heeft de WHO de uitbraak aangemerkt als internationale noodtoestand. De infecties worden veroorzaakt door verschillende varianten (clade Ia & clade Ib) van het mpox virus. Dit zijn andere varianten van het mpox virus dan de variant (clade 2), die in 2022-2023 een uitbraak heeft veroorzaakt in Nederland en andere Westerse landen.
In de afgelopen maanden heeft de nieuwe variant (clade Ib) zich verspreid naar omliggende landen waar de ziekte normaal gesproken niet voorkomt: Burundi, Kenia, Rwanda en Uganda. Het aantal mpox infecties in deze landen is op dit moment beperkt. Ook in andere Afrikaanse landen komen verschillende varianten van het mpox virus voor. Mpox komt met name voor in Centraal en West Afrika.
Het risico op mpox is voor de meeste reizigers naar Afrika erg laag. In Nederland is er momenteel voor reizigers géén vaccin beschikbaar tegen mpox.